Schaduwdoek schoonmaken: verleng de levensduur met onze tips

Schaduwdoek schoonmaken: verleng de levensduur met onze tips

Is je schaduwdoek vuil geworden? We laten je zien hoe eenvoudig het is om je schaduwdoek schoon te maken. Ontdek waarom het reinigen van je schaduwdoek belangrijk is en leer hoe je zowel waterdoorlatende als waterdichte schaduwdoeken reinigt. Ook delen we handige tips en tricks om het schoonmaakproces te verbeteren en te vereenvoudigen, zodat je nog langer kunt genieten van schaduw en comfort in je buitenruimte.

 

Inhoud

 

Waarom schoomaken belangrijk is

Net zoals veel andere buitenproducten, is een schaduwdoek onderhevig aan verschillende weersomstandigheden zoals wind en regen. Het is daarom belangrijk om je schaduwdoek regelmatig te reinigen. Hier zijn enkele redenen waarom dit belangrijk is:

 

 • Frisse uitstraling: een schone doek ziet er niet alleen beter uit, maar behoudt ook zijn kleur en uitstraling. Vuil en vlekken kunnen de look van je buitenruimte aantasten.
 • Verlenging levensduur: schoonmaken helpt de levensduur van je doek te verlengen door kleurverschil, krassen en andere schade te voorkomen.
 • Bevestigingsproblemen voorkomen: vuil kan ook technische problemen veroorzaken, zoals schade aan het ophangmechanisme van je schaduwdoek. Regelmatig schoonmaken voorkomt dergelijke problemen en zorgt ervoor dat de bevestiging van je doek soepel blijft werken.

 

Je schaduwdoek schoonmaken zorgt dus niet alleen voor een betere uitstraling, maar helpt ook om je schaduwdoek langer mee te laten gaan.

Waterdoorlatend schaduwdoek schoonmaken

Het grootste verschil tussen schaduwdoeken ligt in hun waterdoorlatendheid, wat resulteert in verschillende reinigingsmethoden. Bekijk het stappenplan hieronder om een waterdoorlatend schaduwdoek eenvoudig te reinigen:

 

Stap 1. Verzamel benodigdheden:

 • Emmer met lauwwarm water
 • Mild reinigingsmiddel, zoals vloeibaar wasmiddel
 • Zachte borstel of spons/doek
 • Tuinslang

 

Stap 2.  Maak de zeepoplossing:
Meng vloeibaar wasmiddel met lauwwarm water op kamertemperatuur.

 

Stap 3. Verwijder grof vuil:
Klop het doek voorzichtig uit om los vuil en stof te verwijderen.

 

Stap 4. Breng de zeepoplossing aan:
Verspreid de oplossing gelijkmatig over het doek met een zachte borstel of spons/doek.

 

Stap 5. Spoel en droog het doek:
Spoel het doek grondig af met de tuinslang en laat het volledig drogen op een droge, geventileerde plaats om schimmelvorming te voorkomen.

 

Tip: reinig het schaduwdoek op de grond om schade te voorkomen en wees voorzichtig bij het schoonmaken wanneer het is opgehangen om vervorming te vermijden. Hoe vaak je het schaduwdoek moet schoonmaken, hangt af van hoe vies het wordt en de weersomstandigheden. We raden aan om het zeker aan het begin en aan het einde van het zomerseizoen te reinigen.

 

Doe dit vooral niet

Er zijn ook een aantal zaken die je vooral niet moet doen als je je waterdoorlatend schaduwdoek gaat reinigen:

 

   • Vermijd groene zeep: groene zeep kan een vettig laagje achterlaten waar vuil, schimmel en algen zich aan hechten. Dit kan de levensduur van het schaduwdoek verkorten en de effectiviteit verminderen.
   • Wees voorzichtig met een hogedrukreiniger: hoewel een hogedrukreiniger gebruikt kan worden, moet deze op een gepaste afstand van ongeveer 60-80 cm van het doek gehouden worden om schade te voorkomen. Gebruik je hem te dichtbij? Dan kunnen er kleine scheurtjes ontstaan.
   • Gebruik geen chemicaliën: reinig het waterdoorlatende schaduwdoek alleen met mild reinigingsmiddel en water, niet met chemicaliën. Het gebruik van agressieve chemicaliën kan het materiaal namelijk beschadigen.
   • Stop het schaduwdoek niet in de wasmachine: de krachtige beweging van de wasmachine kan het doek beschadigen of vervormen.

  Bekijk ons assortiment schaduwdoeken

  Waterdicht schaduwdoek reinigen

  Terwijl een waterdoorlatend doek behandeld mag worden met een borstel, vereist een waterdicht schaduwdoek een andere aanpak. Wees extra voorzichtig bij waterdichte schaduwdoeken vanwege de speciale coating. Deze coating is namelijk gevoelig voor beschadiging. Bekijk het stappenplan hieronder om een waterdicht schaduwdoek schoon te maken:

   

  Stap 1. Verzamel benodigdheden:

     • Emmer met lauwwarm water
     • Zachte spons of doek

   

  Stap 2. Reiniging van het doek:
  Dompel een zachte spons of doek in lauwwarm water en wring overtollig water uit. Breng de vochtige spons of doek aan op het schaduwdoek en reinig voorzichtig door zachtjes over het oppervlak te wrijven om vuil en vlekken te verwijderen. Vermijd daarbij hard schrobben om beschadiging van de speciale coating te voorkomen.

   

  Stap 3. Spoelen en drogen:
  Spoel het schaduwdoek af met water om overige vuilresten te verwijderen. Laat het schaduwdoek vervolgens drogen op een droge, geventileerde plaats om schimmelvorming te voorkomen.

   

  Doe dit vooral niet

  Bij het reinigen van een waterdicht schaduwdoek zijn er enkele belangrijke zaken om te vermijden:

   

     • Geen hogedrukspuit gebruiken: terwijl bij een waterdoorlatend schaduwdoek een hogedrukspuit op een gepaste afstand kan worden gebruikt, wordt dit sterk afgeraden bij een waterdicht schaduwdoek. Het gebruik ervan kan namelijk de beschermende coating van het doek verwijderen, waardoor het zijn waterdichte eigenschappen verliest.
     • Geen borstels en (chemisch) reinigingsmiddel gebruiken: vermijd het gebruik van harde borstels en (chemische) reinigingsmiddelen, aangezien deze de beschermende coating kunnen verwijderen en de waterdichtheid van het doek kunnen verminderen. Gebruik dus uitsluitend water.
     • Stop het schaduwdoek niet in de wasmachine: evenals bij een waterdoorlatend schaduwdoek kunnen de krachtige bewegingen van de wasmachine het doek beschadigen of vervormen en de beschermende coating verwijderen.

    Bekijk ons assortiment waterdichte schaduwdoeken

    Extra tips & tricks

    Hier zijn nog een paar handige tips en tricks om je schaduwdoek in optimale conditie te houden, zodat je er nog langer van kunt genieten:

     

       • Beperk het gebruik tot het zomerseizoen: hang je schaduwdoek alleen buiten op tijdens het zomerseizoen om de levensduur te verlengen. Berg het schaduwdoek op in de maanden waarin je het niet gebruikt.
       • Voorkom vochtig opbergen: bewaar je schaduwdoek altijd op een droge en goed geventileerde plaats, bij voorkeur in een afgesloten box of tas om vocht van buitenaf tegen te gaan.
       • Wees voorzichtig met open vuur: plaats het schaduwdoek niet in de buurt van open vuur om brandgevaar te voorkomen. Zelfs kleine vonken van bijvoorbeeld een barbecue of vuurkorf kunnen brand veroorzaken.
       • Repareer kleine scheurtjes: merk je kleine scheurtjes of rafels op langs de randen of naden van het schaduwdoek? Dan kun je reparatietape voor schaduwdoek of een reparatieset gebruiken.

      Veelgestelde vragen over het schoonmaken van een schaduwdoek

      Kan je een schaduwdoek wassen?
      Je kunt een schaduwdoek eenvoudig wassen door gebruik te maken van een mild schoonmaakmiddel en lauw water. We adviseren altijd om de instructies van de fabrikant op te volgen.

       

      Mag je een schaduwdoek met een hogedrukreiniger schoonmaken?
      Het is mogelijk bij een waterdoorlatend schaduwdoek, maar het wordt afgeraden om een hogedrukreiniger te gebruiken bij het schoonmaken. Een hogedrukreiniger kan namelijk de stof beschadigen, al helemaal bij een waterdicht schaduwdoek, omdat je de coating aantast.

       

      Een betere optie is om een zachte borstel te gebruiken in combinatie met water of een mild reinigingsmiddel. Indien je toch met een hogedrukreiniger gaat schoonmaken bij een waterdoorlatend schaduwdoek, houd dan een gepaste afstand van ongeveer 60-80 centimeter.

       

      Kan een schaduwdoek blijven hangen?
      Het is mogelijk om een schaduwdoek te laten hangen, maar voor een langere levensduur is het aan te raden om het doek te verwijderen tijdens slechte weersomstandigheden. Berg het schaduwdoek op in de maanden waarin je het niet gebruikt. Op die manier voorkom je mogelijke schade aan het doek en zorg je ervoor dat het langer meegaat.

       

      Hoe lang gaat schaduwdoek mee?
      De levensduur van een schaduwdoek kan verschillen, maar onder ideale omstandigheden kan het doek tussen de 5 en 15 jaar meegaan. Dit is afhankelijk van factoren zoals weersomstandigheden en hoe goed het doek wordt onderhouden. Zorg ervoor dat je het doek regelmatig schoonmaakt om de levensduur te verlengen.

      Hulp nodig bij het kiezen van een geschikt schaduwdoek?

      Op zoek naar het perfecte schaduwdoek? Bij Project Backyard, dé webshop voor tuinprojecten, vind je een breed assortiment schaduwdoeken voor elke tuin. Met eenvoudig en snel bestellen via onze webshop ontvang je jouw schaduwdoek binnen 1 tot 3 werkdagen thuis.

       

      Twijfel je nog of heb je vragen? Neem gerust contact met ons op voor advies en meer informatie. We helpen je graag verder!

       

loader
Bezig met laden...
Image